Neler yeni

Welcome to 1tik.net | Yeni Nesil Paylaşım Platformu

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Görsel İletişim Tasarımı (1. Kısım)

Melisa

Yönetici
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
1,625
Puanları
143
Konum
Samsun
Web sitesi
www.1tik.net
İnsanlar okuduklarının %10'unu, duyduklarının %20'sini, gördüklerinin %30'unu hatırlarlar. Çoğu zaman onlarca kelimeyle anlatılabilecek bir konuyu, tek bir görselle daha etkili bir şekilde ifade edebiliriz.
İletişim: TDK'ya göre, ''duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon'' olarak tanımlanır. Çevredeki her yansıma/uyarıcı mesaj algılandığında iletişim gerçekleşir. Bu anlamda insan algısı iki türlü iletişim kurmaktadır: 1. Görsel İletişim, 2. İşitsel İletişim. Aslında insan, çevreden kendine yansıyan mesajlara karşı bütün duyularıyla alıcı durumundadır.
Sözsüz İletişim: Sözlü dilin gerçekleşmesinden önce ortaya çıkmıştır. Üç önemli ögesi işaret, gösterge ve simgedir.
İşaret: Yazılı veya sözlü dil ile eşleştirilerek kodlandıkları zaman geniş anlamlar taşırlar, kitlelere ulaşabilirler. İşaretler, bir durumu, eylemi ya da bir olayı işaret eden görsel elemanlardır. Doğrudan ve kesin çözümlerle mesajını iletirken sembollerin üzerine yüklediği anlam, derin ve kapsamlı açılımlara sahip olabilir. Bu iki kavram farklı olmasına rağmen bazen bir işaret bir sembole dönüştürülebilir, sembol olarak değerlendirilebilir.
işaretgti.png
Gösterge: Tek başlarına işaretlerden daha anlamlıdırlar. Sözlü dile uyarlanmaya işaretlerden daha yakındırlar. Göstergeler, biçimsel özelliklerine ve ait oldukları kültüre göre değişirler.
gtrggti.png
Sembol (simge): Evrenselleşmiş görsel bir dil olan sembollerin temel işlevi, bir kavramı temsil eden somut bir şekil, nesne, bir işaret olmasıdır. Semboller basit veya karmaşık şekillerden (sayı, harf, geometrik bir şekil, bir canlı, eşya veya birleşimleri) oluşabilir. Görsel iletişim açısından mantık, semiyoloji, sibernetik ve matematik gibi bilim dallarında kullanılan işaretlerde müzik notaları ve trafik işaretleri ya da ulusal bayraklarda kullanılan renkler ve işaretler de sembolik anlamlar taşırlar..
ATIKSEMBOL.png



logo-light2.png
 

Melisa

Yönetici
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
1,625
Puanları
143
Konum
Samsun
Web sitesi
www.1tik.net
Katılım
19 Eyl 2020
Mesajlar
30
Tepkime puanı
9
Puanları
8
Düzenleme aşamasındayım, yakında gelecek. Öneriniz için teşekkürler :)


Ne demek ben teşekkür ederim. Bunca süredir böylesine güzel anlatımla karşılaşmamıştım.Kırmızı açlığı Mavi güveni gibi düşünürsek sizin yazınıza yardımcı olacaktır.
 
Üst Alt