Yazılım nereye gidiyor

bay pi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
6
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Selam dostlar,
Gün olmuyor ki yazılım sektörü bir değişime girmesin.

Uzun yıllar microsoft teknolojileri ve masaüstü programlama sektöre hakimken, şu içinde bulunduğumuz dönem JS teknolojilerinin frontend yanında backend e de girmesiyle yazılımcı gözüyle saçma bir hal alıyor diye düşünüyorum.

Hem beyin fırtınası olması açısından hem de sektörde nereye gideceğini bilemeyen yeni başlayan developer kardeşlerimize fikir vermesi açısından, yazılım camiasında kullandığınız yahut bildiğiniz yazılım araçları, ortamlarının gelecekleri hakkında fikirlerimizi ortaya atalım diyorum.

Frontend dediğimizde JS teknolojileri (React, Angular, Vue vs.),

Backend dediğimizde microsoft+JS teknolojileri (.Net framework .core, Node.JS, go, python vs.)

Database dediğimizde yine microsoft ve diğerleri (SQL Server, Oracle, NoSQL (mongo db) dbler vs.)

Sizler ne düşünüyorsunuz nereye gidiyor bu dünya? IOT yazılım sektörünü nasıl yönlendirip şekillendirecek?
 

cengizciftci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2020
Mesajlar
5
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Ben yeni Phyton öğrendim. Hem dilin öğrenilmesi kolay, hemde işin başında dilin syntax (yazım kuralları diyebiliriz) öğrenirken bir yandan da işin felsefesini almak açısından iyi bir dil diye düşünüyorum. Diğer dillere baktığımda JAVA ve C# ile aynı kodun daha fazla satır ile yazıldığını gördüm. Tabi işin üstadları o dillerinde avantajlarını biliyordur. Ancak başlangıç için yazımı kısa ve okuması kolay bir dilin kodlamaya başlangıçta avantajlı olduğu kanısındayım.

Şimdi biraz daha konuya odaklanırsak, eskiden akıllı cep telefonları yokken yazılımlar tüm girdileri insanlardan bekliyorlardı. Birçok iş bu şekilde ilerliyordu. Akıllı telefonların sokakta da yanımızda olması, GPS gibi konum servisleri, sensörler vb. ile çok daha farklı yazılım fikirleri ortaya çıkmaya başladı. Böylece hem yazılımlar, hem oyunlar (hypercasual) farklı bir seviyeye geldi.

Bugün IOT bunu daha değişik bir boyuta taşıyacak. Çünkü artık telefonumuz dışındaki bir çok nesneye bu tarz sersörler, kameralar vb. dış dünyayı algılamasını sağlayacak tabiri caizse duyu organları takılınca, kazandıkları bu duyular ile yazılım topladığı bilgiler ile bu cihazlara komut verilebilecek. Bu süreçlerde arada hiçbir insan girdisinin olmasına da gerek olmayacak. Haliyle "yapay zeka" yazılımın karar alması için önemli bir etken olacak.

Her değişim bence kendi önderlerini getiriyor. Bu değişim de ülkemiz ve geliştiricilerimiz açısından öne çıkmak için yeni bir fırsat. Bkz. Cep telefonu dönüşümünde eski devler yıkıldı. Yenileri geldi. Araba sektöründeki devler yeni akımda dalganın altında boğulmamak için çabalıyor. Tesla böyle bir dönüşüm eşiğinde olmasa otomobil piyasasında bu kadar hızlı parlayabilir miydi? Bu dönüşümü iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
 
S

Serdenci

Yazılım nereye gidiyor başlığı altında 1 tanecik bile PHP görememek üzdü ya :(
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

RawShed

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ara 2020
Mesajlar
20
Tepkime puanı
34
Puanları
13
Seneye mezun olacağım. Kariyer olarak blog, kişisel, e-ticaret gibi siteleri yapmak için Web geliştiricisi olmak istiyordum; HTML, CSS ve JS öğrenmeye çalıştım bunun yanında NodeJS öğreniyordum fakat sonradan Elementor, Squarespace gibi web site oluşturucalarını gördükten sonra Web Tasarım'a yöneldim.
Figma, Photoshop öğrendim. Hazırladığım tasarımları da Elementor, Squarespace veya Webflow aracılığıyla CMS sistemine entegre edebiliyorum.
Bir Frontend veya Backend Developer sektörü artık bir blog sitesini yapmaktan çok Webflow gibi uygulamaları yapmaya yöneldi.
Web site sektörü artık no-code sektörüne dönüşüyor. Günümüzün Web geliştiricileri bakalım buna ne kadar hazırlıklı.
 
5,684Konular
16,875Mesajlar
9,752Kullanıcılar
tolgasazakSon üye
Üst