NEDİR Yazı Karakteri / Font / Typeface Nedir?

melisamacit

Yönetici
T.C. Onaylı
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
2,292
Tepkime puanı
1,629
Puanları
143
Konum
Samsun
Web sitesi
www.1tik.net
YAZI KARAKTERİ / FONT / TYPEFACE NEDİR?

Yazı karakteri / Font; aynı türdeki harflerin yan yana dizilmesiyle oluşur. Bu fontun temel ögeleri; büyük harfyüksekliği.pngharfler, küçük harfler, rakamlar, noktalama işaretleri, semboller, aksanlar ve logogramlardır. Font tasarımcıları fontun temel ögelerinden hepsini tasarlamak zorunda değildir. Bu nedenle her fontun aksanı olmayabilir. Yazı karakterlerini (fontları) seçerken;
• Kullanıma uygun olması,
• Karakter olarak metnin içeriğini yansıtması,
• Okunaklılığı göz önünde bulundurmalıyız.
Bu açıdan karakterin uyandırdığı his ve verdiği mesaj dikkate alınarak font seçimi yapılır.


Yazı karakterlerinin isimlerinin çoğu kendilerini tasarlayanların adı veya soyadlarıdır. Bu adlar Baskerville ve Garamond'da olduğu gibi kimi zaman tasarımcısının adını ya da Americana'da olduğu gibi oluşturulduğu bölgenin ve ülkenin adını, kimi zaman da Times Roman ve Futura'da olduğu gibi yazı karakterinin tasarım anlayışına bağlı olarak ad alır.

Bir yazı karakterinde harflerdeki ölçü değiştirilerek (et kalınlıkları ve genişlikleri) farklı versiyonlar elde edilir. Ayrıca italik formları da ilave edersek o karakterin birçok farklı görünümde alfabesini elde ederiz. İşte bu farklı görünümde ama aynı karakterdeki alfabelerin tanımına yazı ailesi denir.

HARF ANATOMİSİ NEDİR VE NASIL DÜZENLENİR?

Harfler temel olarak geometrik şekillere benzer; "A" harfi üçgen, "B" harfi kare, "C" harfi daire, "V" harfi ters üçgen vb.

Harf formunu meydana getiren koyu leke "et kalınlığı"dır. Yazı karakterlerinde et kalınlığı gruplandırması sırasıyla şöyledir; Extra light, Light, Medium (Book), Demi bold, Bold, Extra bold, Black vb.

Her harfin yapısının bozulmaması, okunaklılık için önemlidir. Fakat tipografik karakterler sadece geometrik kriterlere göre tasarlanırsa algılamaya dayalı optik sorunlar ortaya çıkabilir. Her tipografik karakter optik, yani görsel kriterler göz önüne alınarak tasarlanmalıdır.

Bütün tipografik karakterler, optik olarak hayali bir yatay çizgi (satır çizgisi) üzerine dizilir. Küçük harflerin gövde yüksekliklerini belirleyen yatay çizgi ile satır çizgisi arasındaki uzaklık "x" yüksekliği olarak adlandırılır. Bu, küçük harflerin standart yüksekliğidir ve en net olarak ölçülebildiği harf, küçük "x" harfidir.

Günümüzde tamamen dijital ortamda tasarlanan fontlar, daha önce tasarlanan karakterlere temel olarak benzerlik gösterseler de farklıdırlar. Bu farklılıklar, o yazı karakterinin hem geometrik altyapısında hem de yapısal özelliklerinde olabilir.

Yazı karakterleri, yani fontlar kendi içindeki yapılarına göre Regular veya Roman, Condensed, bold, light gibi stillere sahiptirler. Bu stiller, yazı ailesiyle birlikte kullanılmak için tasarlanmış benzer fontların bir koleksiyonudur.

Örneğin, Helvetica fontu o kadar geniş bir aileye sahiptir ki bu da fontu vazgeçilmez yapan özelliklerinden biridir.

YAZI STİLLERİ NELERDİR?

Tasarım yüzeyinde özellikle uzun metinler içeren dergi, kitap gibi ürünlerin metinlerinde yazı karakterinin normal görünümü/regular tercih edilir. Bazı yazı karakterlerinin "Book" adında biraz daha ince versiyonları vardır. Orta boyutta anlamına da gelen orta kalınlıkta harflerden oluşan Medium stili veya italik stillerle devam edelim. İtalik karakterler tekdüzedir, gösterişsizdir, değişik yapısıyla anlatımı güçlendirir, daha samimi bir iletişim kurar.

Fakat deforme olmaya çok uygundur. Uzun metinlerin italik yazılması, yazıyı zayıf gösterir, harflerin birbirinden ayrılması zordur. Okunurluk sorunu göz önünde tutularak olabildiğince az kullanılmalıdır. Genellikle "Metin içinde alıntılarda kullanılmalıdır."

Yazının fazla daraltılmış, Condensed olması, harflerin birleşmesine ve iç boşluklarının kapanmasına neden olur. Özellikle kartvizitte adres kısmının uzun olması nedeniyle metinde Condensed karakter kullanarak adres satırını kısaltarak estetik bir görünüm sağlanabilir.
stiller.png

Fazla genişletilmesi, Extended ise her bakışta okunan sözcük sayısını düşürecek, okuma süreci uzayacaktır. Bu yapıdaki harfler deforme olduğundan tasarımın estetiğini bozabilir. Kibar ve ince görünümü nedeniyle katalog gibi tanıtım sayfalarındaki metinlerde tercih edebileceğiniz bir stildir.

Light stilden biraz daha ince olan Thin stilini de yine aynı amaçla kullanabilirsiniz.
Ultra light stiller kibar olmakla birlikte koyu renk zemin üzerinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle baskıda renklerde kayma meydana geldiği takdirde metindeki kayma hemen göze çarpar. Bu bakımdan risklidir.
Bold ve Black stillerini metnin dikkat çekmek istediğiniz bölümlerine vurgu yapmak için ve başlıklarda kullanabilirsiniz.

Bold stilinden daha baskın olan Black stili de vurgu amaçlı kullanılabilir. Fakat harflerin baskıda şişerek harf aralarını kapatma riskini unutmayın. :)

Küçük bir hatırlatma daha; Yazı karakterinin bold ya da extra bold türü, normal (roman) türüne göre daha az çekici ve okunaklıdır. Normal kalınlıktaki harfin zarif uçları, bold yapıda bozulur.


1tiknetlogosiyahy.png
 

Mahmut

Moderatör
Katılım
18 Kas 2020
Mesajlar
295
Tepkime puanı
304
Puanları
83
Konum
Merkez / Adıyaman
Bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık. :)
 

cihatmacit

Yönetici
Kurucu
T.C. Onaylı
Katılım
4 Şub 2020
Mesajlar
58
Tepkime puanı
105
Puanları
63
Konum
Samsun
Web sitesi
www.1tik.net
Konunun özgün olması ve senin buna emek vermiş olman ayrıca bu konuyu senin açmış olman :) emeğine sağlık canım güzel bilgilendirme olmuş :giggle:
 

Caner Sefa

İnsan öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır..
Moderatör
Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ağu 2020
Mesajlar
244
Tepkime puanı
271
Puanları
68
Konum
KAHRAMANMARAŞ
Teşekkürler ..
:]
 
5,689Konular
16,883Mesajlar
9,789Kullanıcılar
Üst