Mobbing Mağduriyetine Karşı Neler Yapılabilir?

Yasin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
85
Tepkime puanı
48
Puanları
18
Mobbing Mağduriyetine olduğunuz kesin ve ispatlarınız varsa;

Öncelikle konuyu önce yargı yoluna başvurmadan da bir takım destekler alabilirsiniz.


  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı özellikle ‘ Mobbing’ ile ilgili özel İletişim Merkezi Alo 170 hizmetinden yararlanabilirsiniz.
  • Hizmet kapsamında uzman psikologlardan destek alma imkanınız bulunmaktadır. Bu sizin psikolojik olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak ne var ki bu destek bazen tek başına yeterli olmuyor. Eğer psikolojik durumunuz daha ciddi boyutta ise bu durumda tam teşekküllü bir hastanenin Psikoloji veya Psikiyatri tıbbi bölümlerine başvurarak alacağınız Rapor , İlaç reçetesi ve diğer işlemler ile mobbinge uğradığınıza dair deliller arasına yer verebilirsiniz. Bir hukukçu olarak öncelikle bu yollara başvurulmasını hukuki deliller açısından önemli olduğunu düşünmekteyim.
  • Psikolojik tacize uğradığınızı kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklamalısınız. Hatta bu yazışmaları günlük tutar gibi yapıp. Davranışların yapıldığı tarihe göre sıralayabilir ve böylece bu mobbing sürecin sistematik olarak yapıldığını böylece ispatlamış olursunuz.
  • Yaşanılan sürece şahit olan/ olabilecek çalışma arkadaşlarınızı ile görüşmeli ve onları hukuki sürece dahil etmesi konusunda ikna etmelisiniz. Böylece tanık delili ile mobbinge uğradığınızı ispatlayabilirsiniz. Ancak diyelim ki iş arkadaşlarınız bu durumdan kaçındı ve açılacak davada ‘ tanık’ olmak istemedi. Hukuk sistemimizde tanıklık yapacak kişinin önceden rızası alınmasına gerek olmadığından böyle bir durumda yine de tanık listesine yazabilirsiniz. Mahkeme bu kişileri tanık olarak duruşmaya davet edecektir. Ayrıca ‘Tanık Dinlenme’ duruşmada ayrı ayrı dinlenildiği için verecekleri cevaplarda hakimin ve avukatınızın soracağı kilit sorularla konu aydınlanacaktır. Bu konuda tereddüt etmenize gerek yok genelde hakim karşısına geçen birçok kişi duruşma atmosferinde doğruları söyleme eğilimdedir.
Konu ile ilgili önemli bir karar:

Yargıtay’a göre; ‘’Mobbing iddiası ardından mobbingin gerçekte gerçekleşmediğini ispatı işverene düşer.’’


“Yargıtay’ın ilke kararlarına göre, mobbing’in varlığı için kişilik haklarının ağır şekilde ihlaline gerek olmayıp, kişilik haklarına yönelik haksızlığın tespiti yeterlidir. Mobbing iddialarında şüpheden uzak kesin deliller aranmaz. İşçinin kendisine iş yerinde mobbing uygulandığına dair kuşku uyandıracak olguları ileri sürmesi yeterlidir. Mobbing’in varlığını gösteren olguların mahkemeye sunulması halinde mobbing’in gerçekleşmediğini ispat külfeti davalıya (işverene) düşer. İşçinin ‘kuşku uyandıracak olguları ileri sürmesi’ halinde, ispat yükü yer değiştiriyor ve işveren ‘mobbing yapmadığını ispatlamakla’ yükümlü hale geliyor.”

HANGİ DAVA TÜRLERİ AÇILABİLİR NELER TALEP EDEBİLİRSİNİZ :

  • Kişilik Haklarına Saldırı Davası,
  • Saldırıya Son Verilmesi
  • Saldırı Tehlikesinin Önlenmesi
  • Saldırının hukuka aykırı olarak tespiti davaları ile kişilik haklarınızı ivedi olarak koruyabilir,
  • Yargılama sonucu lehinize karar verildiği takdirde talepleriniz doğrultusunda hakkınız olan kıdem ve ihbar tazminatının yanında Maddi ve Manevi Tazminat hakkı elde edebilir ,
  • Kişinin yapmış olduğu cezai eyleminden dolayı Türk Ceza Hukuku kapsamında cezalandırılmasını sağlayabilir,
  • Ayrıca, mahkeme kararıyla işverenin kınanması, işveren tarafından kendisinden özür dilenmesi gibi genel hükümlere dayanılarak veya açılacak davalar içerisinde mahkemeden kararın 3. kişilere bildirilmesi veya kararın yayınlanması taleplerinde de bulunabilirsiniz.
Tüm bu dava aşamaları tamamen sizin yaşadığınız sürece göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda uzman avukatlar aracılığı ile davanızı açmanız tavsiye olunur.
 

huseyinagacayak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağu 2020
Mesajlar
2
Tepkime puanı
2
Puanları
3
Alo 170'te çözüm değil. Şirket çalışırken şikayet edilmesi durumunda eğer kolu uzun bir firma ise direk bilgilerinize ulaşıyorlar. Mobbing günümüzde heryerde var ve her şirkette var.
 

Eugène

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Kas 2020
Mesajlar
17
Tepkime puanı
7
Puanları
3
Yaş
33
Konum
İstanbul
Geçen ay noterden ihbarname çektiğimde konu başlıklarından biri mobbing idi. Her şirkette mobbing uygulanması, uygunsuz bir durumu normalleştirme gibi geliyor bana. Boyun mu eğelim yani? Kimsenin kara kaşı, kara gözü için çalışmıyorsunuz; emeğiniz söz konusu.

Eğer söz konusu mobbing whatsapp/telegram ya da mail üzerinden gerçekleştiyse bunu kanıtlamanız daha da kolaylaşıyor. Sözel ya da fiziksel gerçekleşiyorsa tanık bulmanız gerekiyor. Ancak diğer işçilerin işlerini kaybetme korkusu yüzünden ifade vermeyeceği durumunu değerlendiren yargıtay; böyle bir durumda ispat yükümlülüğü işverendedir, diyor. İş davalarının genelinde de %90 işçi haklı bulunuyor. Özetle hakkınızı aramaktan korkmayın.

Mobbing gibi bir durumla karşılaşan arkadaşlar için kısaca toparlayayım. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlığa bağlı alacak/verecek davalarında 2-3 senedir arabuluculuk sistemi işliyor. Önce noterden-haklı sebeplere dayalı olarak- fesih bildirimi için ihbarname çekmeniz gerekiyor. Sözleşmeyi neden feshettiğinizin anlaşılır şekilde ifade edilmesi gerekiyor. İhbarnamede alacaklarınızın ödenmesi için şirkete belli bir süre tanıyorsunuz. Eğer bu süre bittiğinde tazminatınız ödenmezse; arabuluculuk bürosuna başvuruyorsunuz.

Arabulucu atandıktan sonra işveren-ya da avukatıyla- arabuluculuk toplantılarına katılıyorsunuz. Burada işin dava boyutuna göze alamayan kısım genelde işverenler oluyor. Yani istediğiniz tazminatı alma ihtimaliniz yüksek. İş mahkemeye yansırsa ve haklılığınız da mahkeme tarafından onanırsa kötü niyet tazminatına kadar gidebilecek ek yaptırımlarla karşılaşabiliyor işveren.
 
5,689Konular
16,883Mesajlar
9,789Kullanıcılar
Üst