NEDİR KÜBİZM | Geometri Sanatla Buluşuyor

melisamacit

Yönetici
T.C. Onaylı
Katılım
5 Şub 2020
Mesajlar
2,292
Tepkime puanı
1,629
Puanları
143
Konum
Samsun
Web sitesi
www.1tik.net
q13o56r.png




Kübizm, 1900'lerin başında Paris'te yerleşik kalıpları yıkmak isteyen nüfuzlu iki genç sanatçı Pablo Picasso ve Georges Braque tarafından başlatıldı. Bu ressamların, resmettikleri herhangi bir görünümün geometrik unsurlarını analiz etmeye ve bu unsurları tuvalde göstermeye yönelik ilgileri sanata yepyeni bir yön kazandırdı. Her ne kadar Kübizm, başlangıçta eleştirmenlerin eleştiri oklarına hedef olduysa da çok geçmeden kendini yirminci yüzyılın geçerli bir akımı ve sanatın evrimi içinde anahtar bir güç olarak kabul ettirdi.



ÜSLUBUN ÖZELLİKLERİ
hr9coej.png

Braque'ın 1908'de yaptığı bir manzara resmini gören Fransız sanat eleştirmeni Louis Vauxcelles, resmin "küplerden oluşan geometrik tuhaflıklar"ından söz etmiştir. Estaque'daki Evler adlı söz konusu resim, Cézanne'ın aynı yerle ilgili kendi resimlerinden öğeler barındırıyordu (örneğin açık seçik görülen yeşil ağaçlar ve parlak turuncu renkli evler), ama Braque'ın bir manzarayı yapıtaşlarına ayırıp yeniden yorumlayarak yan yana duran şekillerin bir karışımı olarak göstermesiyle dikkat çekiyordu. Esasen bu üslup genellikle nesneyi parçalarına ayırır ve o parçaları bir soyutlama olarak yeniden birleştirerek resmeder.

Kübizm, farklı bakış açılarına olanak tanıyan resimleri tarif etmek için kullanılan bir terim haline geldi. Kübist eserler izleyicinin aynı anda farklı perspektiflerden esere bakabilmesine ve dünyada bulunan şekiller üzerinde düşünmesine imkân tanır. Kübist hareket sırasında manzara resimleri, çıplak figürler ve natürmortlar, asli özelliklerinin hâlâ seçilebilir (tanınabilir) kalmasını sağlayacak şekilde parçalanıp birleştirilerek resmediliyordu.

Bir eserin geometrik içeriğini daha fazla vurgulamak için sanatçılar, kahverengi ve gri gibi nötr renkler kullanıyorlardı. Kübizm tuvalin iki boyutlu yüzeyinin ötesine geçmeye çalışmak yerine nesneyi parçalayıp ilginç şekillerde yeniden düzenleyerek düzlüğü vurguluyordu.


KÜBİZMİN TARİHÇESİ
  • 1907: Pablo Picasso Paris'teki Palais du Trocadéro'da sergilenen Afrika sanatını görünce ondan çok etkilendi. Picasso ile Georges Braque, Paris'te buluşup Montmarte atölyelerinde birlikte resim yapmaya başladılar. Pablo Picasso'nun Avignonlu Kızlar adlı tablosunda yer alan çıplak figürler perspektifteki bilindik kurallara aykırıolmaları bakımından dikkat çekti.
  • 1908: George Braque'ın Estaque'daki Evler adlı tablosu bir manzarayı tuhaf bir geometrik üslupla tasvir edişinden ötürü sanat eleştirmenlerinin ondan söz etmesini sağladı.
  • 1910: Bu, yüksek ya da analitik kübizmin başladığı dönemdir ve bu dönemde kübist resimlerin nesneleri giderek daha parçalı ve ayırt etmesi zor hâle gelir.
  • 1911: İlk kübist sergi Paris'te açılır ve Fernand Léger, Robert Delaunay, Henri Le Fauconnier, Jean Metzinger ve Albert Gleizes'in eserlerine yer verir.
  • 1914: Hareket hızını kaybeder. Bazen Geç Kübizm denen dönem başlar (birazdan bu konuya dair daha fazla bilgi aktaracağım).
14uwwjt.png



KÜBİZMİN TEMSİLCİLERİ

Picasso ve Braque bu yeni üslubu kurmuş olsalar da sonradan harekete pek çok isim katılmıştır: Fernand Léger, Robert ve Sonia Delaunay, Juan Gris, Roger da Le Fresneye, Marcel Duchamp, Albert Gleizes, Jean Metzinger ve hatta Diego Rivera. Heykeltıraşlardan Alexander Archipenko, Raymond Duchamp-Villon ve Jaques Lipchitz de kübist sanat hareketine katkıda bulunan isimlerdir.




ÜNLÜ KÜBİST RESİMLER

Georges Braque'ın ölümsüz eserleri:
f7caciv.png


Picasso da arkasında birçok ünlü kübist eser bırakmıştır. Sözgelimi Avignonlu Kızlar genellikle kübist hareketi başlatan eser olarak anılır.
rhmhvip.png


Her ne kadar Juan Gris'in resimleri Picasso'nunkiler kadar ünlü olmasa da bazı yapıtları sanatçı olarak kat ettiği ilerlemeyi gözler önüne serer:
rftfwsp.png

rqq8nkd.png









Armory Show sergisinde Marchel Duchamp, Merdivenden İnen Çıplak (1912) tablosuyla Amerikan halkını hayrete düşürmüştür.











KÜBİZMİN ÜÇ EVRESİ

Diğer pek çok sanat akımı gibi kübizm de zamanla evrilmiştir. Sanat tarihçisi Douglas Cooper zamanın başat kübist sanatçılarıyla ilişkilendirilerek üç ayrı evreden söz eder:
  1. Erken Kübizm (1906-1908): Picasso ve Braque parçalanmış bir resim nesnesini akla ters gelen ama çözülebilir bir perspektif çatışmasını içeren bir tema altında kübist eserleri birleştirerek kübizmin temellerini atmışlardır.
  2. Yüksek Kübizm (1909-1914): "Kübizmin Üçüncü Silahşoru" diye anılan İspanyol sanatçı Juan Gris, kendi beğenisine göre kübist üslubu biraz değiştirdi. En göze çarpan farklılık, onun parlak rengi resme katmasıydı.
  3. Geç Kübizm (1914-1921): Cooper bu son evreyi genellikle müzik çalgılarını, insan figürlerini ya da günlük ev eşyalarını işleyen radikal avangart bir hareket olarak niteler. Harfler ve sözcükler bazen bu resimlere dahil edilir.

KÜBİZMİN KALICI ETKİSİ

Fransa kübizmi, İtalya'da fütürizm, İngiltere'de vortisizm, Rusya'da süprematizm ve yapısalcılık ve Almanya'da dışavurumculuk olarak tanındı. Yirminci yüzyıl müziğinden edebiyata ve mimariye kadar her şeyi etkiledi. Kübizm tarafından yıkılan sınırlar, Dadaist ve gerçeküstücü sanat hareketlerinin isyanına yol açtı. Kısacası kübizm, sanatçıları post-izlenimciliğin uzun zamandır sürdürülegelmiş kalıplarından kurtarıp sanatın modern zamanları yakalamasına katkıda bulundu. Kübizmin ilkeleri ve felsefesi, bugün bile miladını doldurmak yana dursun, sanatçıları etkilemeye devam etmektedir.

*Yorum yapmayı unutmayın! :)
 

ysf

birsen
Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Eyl 2021
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Güzel yazı olmuş, elinize sağlık.
 
5,684Konular
16,875Mesajlar
9,752Kullanıcılar
tolgasazakSon üye
Üst