NEDİR Akış Diyagramları

furkanalkaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mar 2020
Mesajlar
272
Tepkime puanı
247
Puanları
48
Yaş
28
Konum
Kayseri
Web sitesi
www.furkanalkaya.com
Akış Diyagramları

Akış diyagramlarından bahsetmeden önce bir algoritmanın test edilmesi için sınır değerler, orta değerler ve özel değerler kullanılmalı. Örneğin iki sayının karelerinin toplamı algoritmasını test etmek. Misal 0,1 gibi değerler önemli, özellikle de 0 çok önemli çünkü matematikte çarpmada yutan elemanken toplamada etkisiz eleman kendisi. Bunları bilerek işlem yapmamız daha sağlıklı olur. Akış diyagramları diyorduk akış diyagramları algoritmaların özel şekillerle çizilmesine denir demiştik. Burada bilmemiz gereken bir başka önemli nokta akış diyagramlarını ayrıntıya inmeden oluşturmaya çalışmak.

K3uS3a.png

Akış diyagramlarımızı oluşturmamız için bu şekilleri iyice öğrenmemiz gerekiyor. Algoritmanın tanımını çoktan yapmıştık fakat bir algoritmanın hangi kriterleri sağlayacağını belirtmedik. Bir algoritma girdi, çıktı, açıklık, sonluluk ve etkinlik kriterlerini sağlamalıdır.

Girdi: Sıfır veya daha fazla değer verilmeli.
Çıktı: En azından bir tane değer üretmeli.
Sonluluk: Her olasılık için algoritma sonlu adımda bitmeli.
Etkinlik: Her komut basit bir şekilde yürütülebilmeli.

Kağıt ve kalemden bahsetmiştim yukarılarda. Şimdi akış diyagramlarındaki o şekilleri üstte vermiştim fakat ısınma açısından ve bir klasik olan iki sayının toplamını bulan algoritmayı birlikte yazalım. Algoritma yazarken adım sayısını belirtmeniz gerekli çünkü bir süre sonra falanca adıma geri dönmek isteyebilirsiniz ve bunu yapmanızın tek nedeni bu değil. Ben 0,1,2,3… şeklinde yapacağım. Başlamadan önce değişkenlerden bahsetmenin tam zamanı. Programlama ve algoritmada bilgisayarda tutulacak türlü türlü bilgileri, bilgisayarın o bilgiyi kavraması ve işlem yapmasını sağlaması, özetle saklamasına yardımcı olan kahramanlarımıza değişken diyoruz. Daha sonra değişken tiplerinden bahsederim şimdilik bu kadarı yeterli.

Kod:
C++:
0 Başla
1 Birinci, ikinci sayi, toplam’i tanimla
2 Birinci sayiyi oku
3 İkinci sayiyi oku
4 Sayilari topla ve toplam degiskenine at
5 Toplami goruntule
6 Dur

Farklı bir örnek daha olması açısından kullanıcının girdiği iki sayının karelerinin toplamını görüntüleyen algoritmayı yazalım.

Kod:
C++:
0 Başla
1 sayac=1, sayi=1 degiskenlerini tanimla
2 sayi değerini (al)
3 sayi=sayi*sayi
4 sayac=sayac+1
5 sayac<3 ise sayi=2 olsun ve 2.adima git

xOMmo3.png

 
5,683Konular
16,874Mesajlar
9,750Kullanıcılar
obbproSon üye
Üst