MAKALE 5G Teknolojisi Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Grafik Tasarım 25

Hayat Bitti Dediğin Yerde Başlar
Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eki 2021
Mesajlar
19
Tepkime puanı
44
Puanları
23
Yaş
23
Konum
İSTANBUL/Esenyurt
Web sitesi
www.behance.net
Beşinci nesil mobil ağ ya da kısa adıyla 5G, yüksek frekans ve yüksek bant genişliği kullanıyor. 28 ile 100 GHz arasında frenkanslarda çalışıyor. Yüksek frekanslı 5G sayesinde 10 Gbit hızda ve çok düşük gecikmeye sahip internet sağlanabiliyor. Bu sayede uzaktan ameliyat yapılabilecek, araba sürülebilecek.

5G teknolojisinin yüksek hızda ve düşük gecikme ile internet sunabilmesi için yüksek frekanslı dalga boyları kullanılıyor. Bu dalga boyları, düşük frekanslı olanlardan daha fazla enerjiye sahip. Üstelik dalganın uzunluğu kısaldığı için daha fazla anten yerleştirmek gerekiyor. Yaklaşık olarak her 150 metrede bir baz istasyonunu güçlendirici antenler kullanmak gerekecek. Bu da şehrin içerisinde her yerde antenler görmemize neden olacak. Antenlerin sayısındaki artış, düşük frekanslı radyo dalgalarında artışa neden olacak ve vücudumuzun bu dalgalardan olumsuz etkilenme ihtimali artacak. Bilim insanları, 5G’nin yaydığı radyasyonun insan DNA’sına zarar vereceğini ifade ediyor.



[CHARGE=10][/CHARGE]5G teknolojisi ile birlikte nesnelerin interneti ciddi ölçüde büyüyecek. Akıllı ev, akıllı otoyol, akıllı şehirlerlere ek olarak süt kartonları, saç fırçaları hatta bebek bezleri bile internete bağlanabilir olacak. Bu da satın aldığımız neredeyse her şeyde anten ve mikroçip bulunmasına neden olacak.
5G şebekesinin yaydığı frekansların zararı hakkında rapor hazırlayan International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), yüksek frekansa maruz kalmanın insan sağlığına ciddi etkileri olacağını savunuyor. 5G ile birlikte hayatımıza girecek yüksek frekansların bu sorunu tetikleyeceği belirtiliyor.

5G’nin yaydığı radyasyonun incelenmesi gerektiği yönünde ortak bildiri yayınlayan 250 bilim insanı ise 5G ile birlikte insan ve hayvan sağlığının tehlikeye gireceğini savunuyor. 5G çalışmalarının durulması kararını destekleyen için change.org benzeri bir site açıldı. ismindeki bu sitede Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve tüm ulusların hükümetine açık çağrıda bulunuluyor. 5G'nin zararları üzerine hazırlanan itiraz dilekçesinin Türkçe çevirisine ulaşabilirsiniz.

Helsinki Üniversitesi’nden moleküler biyoloji profesörü Dariusz Leszczynski yaptığı değerlendirmede 5G’nin sağlık açısından risklerini kimsenin tam olarak bilmediğini söyledi ve "5G emisyonlu radyasyonun etkilerinin biyomedikal olarak araştırılmadığını, 5G’nin güvenli olduğu görüşünün düşük seviyeli radyasyon sağlığa zararlı değildir varsayımına dayandığını" ekledi.

haberine göre ise Almanya'daki Aachen Üniversitesi bünyesindeki Elektromanyetik Çevre Uyumluluğu Araştırma Merkezi'nden Sarah Drießen, güçlü radyo frekans alanları ile kanser teşhisi konan fareler arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteren bir çalışmaya dikkat çekiyor.

İki yıllık bir zaman dilimi boyunca günde dokuz saat elektromanyetik alana maruz bırakılan fareler üzerinde uygulanan testler, beyin, kalp ve testisler dahil olmak üzere sinir sistemlerinde de değişimler yaşandığını ve hücre ölümlerinin arttığını ortaya koyuyor. Bu araştırma hayata geçirildiği sırada 5G teknolojilerinin henüz geliştirilmemiş olduğunu da unutmamak gerekiyor.

İlginizi Çekebilir
Tüm bunlara rağmen, elektromanyetik alanların insanlar üzerindeki sağlık etkilerini araştıran DSÖ'nün Uluslararası EMF Projesi, "Onlarca yıldır sürdürülen EMF araştırması kapsamında elektromanyetik alanlardan kaynaklanan önemli bir halk sağlığı riskinin ortaya çıkmadığını" vurguluyor.

5G ile birlikte maruz kalacağımız yüksek frekans dalgalarının kansere neden olup olmadığını anlayabilmek için erken bir dönemdeyiz. Kesin sonuca varabilmek için antenlerin şehirlere yaygın bir şekilde yerleştirilmesi ve en az 10 yıllık bir deney yapılması gerekiyor. Sağlık kuruluşları ve bilim insanları ise 5G kullanılmadan önce bu çalışmaların yapılması gerektiğini ve 5G’nin ertelenmesini talep ediyor.
 
Son düzenleme:
5,690Konular
16,885Mesajlar
9,800Kullanıcılar
qisxSon üye
Üst